تمدن هفت هزار ساله در تپه سیلک کاشان

به گزارش مهسان بلاگ، کاشان جاذبه های توریستی بسیاری دارد که اغلب آن ها به خاطر معماری شان مورد توجه گردشگران قرار گرفته اند. یکی از متفاوت ترین جاذبه های دیدنی کاشان، تپه سیلک کاشان است که قدمتی چند هزار ساله دارد و مایه مباهات تمدن ایرانی است.

تمدن هفت هزار ساله در تپه سیلک کاشان

تمدن هفت هزار ساله در تپه سیلک کاشان

تپه سیلک کاشان در سه کیلومتری جنوب غربی کاشان در منطقه فین نهاده شده است و از جاذبه ها در بازدید شهر کاشان به شمار می آید. در محوطه تپه سیلک کاشان حفاری ها و کند و کاو های بسیاری در نوبت های مختلف اجرا شده است و اشیا و ظروف بسیاری از دل خاک بیرون کشیده شده است. تمدن در تپه سیلک چند هزار ساله اما به روز بوده است. از دیگر یافته های ارزشمند و مهم در کاوش های این منطقه، کشف دوک های نخ ریسی و سایر وسایل بافندگی است که نشان دهنده پیشرفته بودن صنعت نساجی در اقوام آن دوران است. در این منطقه یک کوره ذوب فلزات هم با همان قدمت پیدا شده است. طریقه پیدا شدن این تپه هم برای خودش داستانی دارد. حدود 80 سال پیش سیلی شروع می گردد که تمام منطقه را زیر و رو می نماید و در زمین های کشاورزی و باغ ها جاری می گردد و باعث می گردد تپه سیلک کاشان از دل خاک سر بر بیاورد.

تاریخچه تپه سیلک کاشان

از نظر کارشناسان، کاربرد تپه سیلک برای اقوام باستانی و آریایی که در این منطقه زندگی می نموده اند، در حکم نوعی عبادت گاه یا زیگورات بوده است و مصالح اصلی آن را سفال و گل رس تشکیل داده اند. این محوطه تازه در سال 1310 شناسایی شد و مورد توجه نهاده شد. پیش از آن مردم کاشان به این منطقه احساس خوبی نداشتند و آن را شهری نفرین شده می پنداشتند؛ اما از زمانی که این منطقه به عنوان محوطه ای باستانی کشف شد و پای محققین و باستان شناسان به آن باز شد اهمیت تاریخی و تمدنی آن برای ایران معین شد. باستان شناسان خارجی و ایرانی سال ها در محوطه تپه سیلک کاشان به تحقیق و کاوش پرداختند و هر بار تکه ای از تمدن و فرهنگ این آب و خاک را از دل خرابه های مدفون سیلک بیرون کشیده اند. بسیاری از چیزهایی که درباره اقوام باستانی ساکن در این منطقه می دانیم از راه اطلاعاتی است که از اشیا و ظروف پیدا شده از گور های آن ها و معماری زیگورات شان به دست آورده ایم.

کاوش های تپه باستانی سیلک

مجموعه این تپه در سمت راست جاده کاشان به فین قرار گرفته است و شامل دو تپه شمالی و جنوبی است که بین آن ها حدود 600 متر فاصله است. یکی از باستان شناسان ایرانی که در این محوطه تحقیقات بسیاری انجام داد دکتر صادق ملک شهمیرزادی است که با یاری کوشش های او، عبادت گاه باستانی تپه سیلک کاشان با دیوار های گل اندود کشف شد. از تحقیقات و کاوش های او معین شد که اقوام باستانی ساکن در این منطقه، مرده های خود را در کف اتاق هایی در داخل قبر دفن می کردند. حالت استخوان های مردگانی که پیدا شده اند باعث شده تا کارشناسان متوجه شوند اقوام باستانی مرده های خود را به حالت چمباتمه در گور ها دفن می نموده اند. در گور هایی که طی این کاوش ها، کشف و باز شدند، اشیا و ظروف و زیور آلاتی پیدا شد که در گسترش تئوری های مردم شناسی مربوط به اقوام باستانی و نحوه زندگی و تمدن آن ها بسیار یاری کننده بود.

آن چه در تپه سیلک کاشان پیدا شد

از هشتاد سال پیش تا الان، حداقل شش دوره کاوش در این محوطه اجرا شده است و هر بار چیز های مختلفی از دل زمین بیرون کشیده شده است. استخوان های مردگان، ظروف قدیمی، زیورآلات ارزشمند، کاشی، فلزات، سفال، وسایل زندگی و کار، همه از انواع اشیایی هستند که از دل تپه سیلک کاشان بیرون کشیده شده اند. متأسفانه در سال های ابتدایی کاوش ها که نظارت درستی وجود نداشت عده ای از سودجویان به غارت و دزدی از ارزشمند ترین آثار تمدنی و قدیمی کاشان پرداختند و امروزه شماری از اشیا پیدا شده در این محل در موزه های خارج از ایران، مثل موزه لوور فرانسه در معرض بازدید نهاده شده اند. بقیه آن ها در موزه ملی ایران و تعدادی در خود محوطه قابل بازدید هستند.

دسترسی به تپه سیلک کاشان

مجموعه تاریخی تپه سیلک کاشان در سمت راست جاده کاشان به فین واقع شده است و از کاشان بیشتر از 3 کیلومتر فاصله ندارد. این مجموعه تمدنی و ارزشمند تاریخی در نزدیکی روستای دیزچه یا فین واقع شده و در شش ماه اول سال ساعت 9 صبح تا 18: 30 بعد از ظهر و در شش ماه دوم سال از ساعت 9 صبح تا 16: 30 بعد از ظهر آماده پذیرایی از گردشگران است. البته تپه سیلک کاشان هم مثل باقی مجموعه های تاریخی، در تعطیلات رسمی و ایام سوگواری تعطیل است و خدماتی ارائه نمی دهد. شما می توانید با خرید بلیط ورودی، وارد مجموعه شوید و به وسیله دالان اصلی، پا به دنیا اقوام باستانی این منطقه بگذارید و سفری به هفت هزار سال پیش داشته باشید.

anti6.ir: آخرین خبر | اخبار و مقالات روز دنیا را اینجا بخوانید

aradbld.ir: مجله آراد | مجله تفریحی، سرگرمی و مسافرتی

منبع: دلتابان
انتشار: 9 آبان 1400 بروزرسانی: 9 آبان 1400 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 32640

به "تمدن هفت هزار ساله در تپه سیلک کاشان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تمدن هفت هزار ساله در تپه سیلک کاشان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید